Loading Content...

Praha Alche – Mystique

Během loňské zimy jsem se často procházela okolím Pražského hradu.

Začala jsem na Novém Světě u domu, kde v Praze pobýval Tycho de Brahe a pokračovala k Loretě. Tam jsem obdivovala výrazy soch barokních andělíčků. Dívali jste se někdy do detailu jejich tváří?

Pak Nerudovkou dolů ke Sv. Mikuláši a zase zpět na Jánský vršek a na Pohořelec k okénku s horkým vínem přes nádherný výhled od Švédské ambasády. Všimli jste si někdy všech těch pokladů, symbolů a příběhů na zdech těch starých domů?

Najednou všechno jasně vystoupilo nad zavřenými výlohami obchodů se suvenýry. Všude bylo takové ticho, že jste vedle vlastních myšlenek slyšeli i všechny ty ozvěny času…stačilo poslouchat a opravdu se dívat.

Vzpomněla jsem si, jak jsem se před pár lety chodila na Jánský vršek učit umění vůní do Alchymistické parfumerie Rafaella. Zimní ráno v malé kavárně, sedím venku a pozoruji voluty kouře jak se valí z šálku. Představuji si všechny příběhy obyvatel okolních domů. Jaké to byly životy a kdo tam žil předtím? Třeba tady co sedím upíjel kávu Jakub Schikaneder a díval se na lucerny, které pak namaloval. Byl tady na procházce André Breton s Toyen nebo tady Jan Zrzavý snil o Bretani? Ve kterém domě alchymista hledal všelék a proměňoval kov v čisté zlato?

Tak vznikla skladba Alche – Mystique pro housle a bretaňskou háčkovou harfu. Nahrály jsme jí s harfistkou Célestine Doedens na CD s názvem Ar Wenojenn.

V zimě jsem si slíbila, že na Jánském vršku udělám koncert.

16.9.2021 se na nádvoří Muzea alchymistů a mágů staré Prahy propojí tóny harfy, houslí a vůní v tajemném akordu a vydáme se na cestu v čase…

Bude to jako když vyleštíte zrcadlo od zbytečných nánosů prachu a třeba uvidíte něco krásného…

Duo Deliou a umění vůní Petry Hlavaté.